De geschiedenis 

De stenen van Boutique Hotel de Doelen vinden haar oorsprong in de 13e of 14e eeuw, maar tekenen van de eerste bewoningen stammen uit de 17e en 18e eeuw. Het hotel diende als woonhuis voor twee vooraanstaande families, de regentenfamilie Horenken en de jonkersfamilie Alberda.

Pas vanaf 1798 vindt het pand haar functie als hotel door de verkoop aan toenmalig kastelein Jan Tombrink en draagt zij de naam De Doelen. Ruim 75 jaar later wordt het pand waar nu De Drie Gezusters Pub in gevestigd is, onderdeel van De Drie Gezusters, erbij betrokken om extra hotelkamers te creeëren.

In een duisterdere zijde van de Nederlandse geschiedenis heeft het hotel destijds ook een functie gehad. In 1841 arriveerde de Britse John Scoble, fervent tegenstander van de slavernij, in Groningen aan en verbleef in Hotel de Doelen. Hier hield de Brit een memorabele toespraak en zette hiermee eigenlijk de abolitionistische beweging in gang voor het afschaffen van de slavernij in Nederland. Hoewel de West-Indische Compagnie in 1782 al was afgeschaft, wortelde de slavernij nog steeds door in Nederland. In 1863 werd dan uiteindelijk de slavernij afgeschaft in Nederland en Groningen.

Vanaf 2000 kwam Hotel de Doelen uiteindelijk in handen van het imperium Kooistra, die in de jaren erna in rap tempo ook de rest van de panden aan de Zuidzijde van de Grote Markt wist te bemachtigen en er de befaamde De Drie Gezusters vestigde.

Tegenwoordig is het hotel niet meer weg te denken uit de binnenstad van Groningen. Een prominent gebouw met een prachtig bordes, 30 hotelkamers en een schitterende lounge ingericht in een warme, authentieke stijl.

feature-concept.jpg

wist je dat...

Boutique Hotel De Doelen een rijke historie heeft? Regelmatig ontvangen we tekeningen, foto's en recensies, soms zelfs uit het jaar 1920. Dat zijn analoge herinneringen die we koesteren. Heb jij ook een mooie herinnering aan Boutique Hotel De Doelen? Deel het met ons! Stuur een berichtje via social media of mail naar info@hotel-dedoelen.nl. We zijn je dankbaar!